ALI LAHKO VSAKDO PREMAGA MARATON?

Maraton je kraljevska diciplina atletike. Maraton je dolg 42km in 195m. Kljub temu da je to razdalja, ki jo je premagati zelo težko, se v današnjem svetu ko je izobilja na pretek, po svetu vse več in več ljudi spogleduje s tem izzivom. Včasih je bil maraton res rezerviran le za atlete in najbolj goreče rekreativne tekače, ki so trenirali skoraj toliko kot tekmovalci, le da so ob tem hodili še v službo.

Dan danes maraton ni le atletsko tekmovanje, ampak množičen družabni dogodek, na katerem večina tekačev tekmuje s samim seboj, svojimi cilji, vrednostami,… Ljubljanski maraton zadnja leta še vedno beleži porast števila prijavljenih maratoncev. Leta 2016 je maraton premagalo skoraj 2000 maratoncev in maratonk – največ do sedaj na slovenskih tleh. A naprej moramo razčistiti, da pravi maratonec ni vsak tekač, ki nastopi na dogodku Ljubljanski maraton. Seveda čast in slava vsem tekačem na 10km in 21 km, a to vendarle niso pravi maratonci. Pravi maratonec je le tisti, ki premaga razdaljo 42.195m.

Podatki o maratonskem teku so kar nekoliko zastrašujoči. Ob predpostavki, da naredimo pribljižno 10.000 tekaških korakov na uro, lahko povprečni tekač na maratonu naredi 40.000korakov ali več. Najboljši maratonci držijo tempo okrog 3:00 min/km ali pod (20km/h-21km/h) in naredijo precej manj korakov (okrog 30.000), a primerjava z njimi je povsem nerealna. Ti tekači tehtajo 55-60kg in so povprečno visoki okrog 170 cm. Drži da vaša telesna masa negativno vpliva na rezultat, a maraton lahko premaga tudi 20 ali 30 kilogramov težji tekač.

KAKO TEČEJO POVREČNI REKREATIVNI TEKAČI?

Prva meja je premagati maraton ne glede na čas. Drugi pomembni mejniki pa so vezani na polne ure oz. pol ure. Za boljše moške rekreativne tekače je magična meja treh ur (zato imamo v klubu skupino SUB 3 HOURS, kjer so naši najboljši tekači), za bolj povprečne pa 4:00. V slovenski ženski konkurenci je mejnik 3:00 že skoraj zagotovilo za (slovensko) zmago na maratonu, med tem ko je v moški konkurenci rezultat 2:30 (ali 2:40) že zagotovilo za prvo mesto med Slovenci.

POVPREČNI REZULTAT NA LJUBLJANSKEM MARATONU (LM) leta 2016 je bil 3:50 med moškimi in 4:09 med ženskami (zajete vse starosti). Najpočasnejši tekač je LM pretekel v času 5 ur in 40 minut.

Od 1556 moških, ki so tekli LM 2016 je magično mejo treh ur prebilo le 76 tekačev (kar je slabih 5 odstotkov). Med temi 5 % pa so vključeni tudi vabljeni tekači. Med ženskami se je pod magično mejo 4 ure spustilo 149 tekačic od skupno 349 uvrščenih, kar je le 37 odstotkov. S temi rezultati se LM uvršča med bolj razvite maratone v svetu, saj je konkurenca med rekreativnimi tekači zelo dobra. Na podobnih prireditvah lahko pričakujete še manjši odstotek tekačev pod tremi urami pri moških in pod štirimu urami pri ženskah.

V Fit klubu je maraton preteklo 45 članov in 15 članic. Povprečni rezultat pri moških je 3 ure in 28 minut pri ženskah pa 3 ure in 50 minut. To so seveda njihovi najboljši rezultati.

Zakaj se spuščamo v debato o teh rezultatih? Za lažjo predstavo, da maratona ne premagajo vsi izjemno hitro, ampak da si pri teku lahko vzamemo čas in tempo prilagodimo trenutnim sposbnostim. Na največjih maratonih z manj strogo časovno omejitvijo, kot na LM so zadnji v cilju šele v sedmih ali osmih urah, včasih pa tudi še kakšno minuto kasneje. To torej pomeni, da maraton lahko premagamo tudi precej počasneje nekje v tempu 5-6 km/h, kar lahko dosežemo že z malce hitrejšo hojo. Sam sicer nisem zagovornik te metode. Cilj namreč vsakega maratona naj bi bil telesna in psihična priprava, doseganje cilja in uresničitev cilja v katerega mogoče tudi sami dvomite.

Ekipa Fit kluba pred štartom originalnega Atenskega maratona na Maratonskem polju.

KOLIKO ČASA MI VZAME PRIPRAVA NA MARATON?

Podatki so zelo različni. Maraton brez priprav ne obstaja. Res pa je, da mlajši moški, ki redno tečejo ali so v mladosti trenirali kakšnega od športov, imajo nizko telesno težo ali imajo naravno dan talent za vzdržljivostne športe lahko maraton odtečejo brez večjih priprav. Vendar v izogib poškodbam, pretiravanju in več tedenskim bolečinam v mišicah po maratonu svetujem, da se čimbolje in čimbolj sistematično pripravite na maraton. Močno vam svetujem, da trenirate pod strokovnim vodstvom, saj so programi za maraton iz interneta ponavadi preveč ohlapni, neupoštevajo individualnih značilnosti, tehnike teka, delovnih obveznosti in tekaških izkušenj oziroma predznanja. Vsak trener vam bo pomagala, vas motiviral in gledal z drugega zornega kota kot se gledate sami. Zato slepo sledenje idealnemu načrtu plana treninga ni dobra izbira, saj smo vsi ljudje in nobena priprava na maraton ne poteka idealno po planu treninga.

Kdor ima 10 ali 20 kg preveč in je dokaj neaktiven (o tem terminu bi se dalo razpravljati) bo moral za izvedbo tega projekta imeti več letni načrt. Tek maratona nad 5 urami je najbrž doživetje, vendar svojim tekačem ne svetujem udeležbe na maratonu, če ne zmore preteči polmaratona pod 2 urami in 10minut. Sam raje vidim, da tečejo pod 2 urami. To pa zaradi tega, ker želim, da maraton ni pretirano mučenje s progo in pretiravanje, ampak da je pretečen maraton dokaz povečanih telesnih sposobnosti. Zato misel, da je vsakdo sposoben premagati maraton ni zrasla na mojem zelniku. Je pa res, da se v večjem delu z njo strinjam. Seveda je potrebno poudariti, da je treba biti za tek sposoben brez večjih lokomotornih težav in zdravstvenih omejitev, ker vsi nismo za tek. Zato predlagam, da pred prvim maratonom naredite pregled pri usposobljenih centrih športne medicine. S tem se prepričate, da ste popolnoma zdravi in odpravite sume na morebitne težave ob velikih telesnih naporih.

Maraton tudi boli. Na koncu prav vse, le da nekateri to pokažejo to bolj drugi manj. Nekateri so večjih naporov in tudi bolečin bolj vajeni od drugih in jih lažje prenašajo. Ti ljudje so ponavadi tudi bolj srečni v življenju (zdrav zdruh v zdravem telesu). Vendar je vredno? Zakaj se isti ljudje vračajo na maratonske preizkušnje? Zakaj premagati maraton tako osrečuje? Če dvomite poizkusite! 🙂

Maraton torej skoraj z gotovostjo lahko premagamo. Hitreje ali počasneje. Če si ga boste le dovolj močno želeli. V današnjem svetu izginjajo vrednote močnih želja. Nekatere želje so v današnjem svetu prehitro uslišane (dober primer so otroci, ki se razvadijo v kolikor so njihove želje prehitro uslišane). Po mojem mnenju si je potrebno za pripravo na maraton treba vzeti čas vsaj leto teka ali več. Če pa že redno tečete, ne odlašajte! Naredi en korak naprej. Ali si upate stopiti stopničko višje? Seveda je potreben čas, da tekaško dozorimo in imamo za seboj dovolj kilometrov, da spoznamo svoje telo in napore. S tem preprečimo marsikatero poškodbo. Seveda pa je maraton lep tudi zaradi treninga samega. POT JE CILJ! Zato maraton naj ne bo samo kljukica ali številka na papirju. Maratonska zgodba bo veliko lepša in bo ostala tudi v lepšem spominu, če se boste na dogodek tudi ustrezno pripravili. Kaj ni to namen?

Trditev, da maraton lahko preteče skoraj vsak ni mit ampak resnica, seveda ob predpostavki da smo zdravi!

 

Primož Kobe, maratonec, olimpijec in trener v ŠRD FIT KLUB.