KAJ JE DOBRO ZAUŽITI TAKOJ PO TRENINGU?

Voda po teku ni najboljša izbira za vašo regeneracijo. Regeneracija po tekmi ali po napornem treningu se začne z vnosom pomembnih hranil za pričetek te.

REGENERACIJA

Najbrž ne bo odveč če še enkrat ponovim, da je regeneracija odvisna od:

  • prehrane – vnoss potrebnih hranil
  • počitka
  • prekrvavljenosti
    • aktivne regeneracije (regeneracijski teki, sprehodi,razteki, izteki,..)
    • pasivne regeneracije (masaže in ostali pripomočki za regeneracijo)
  • bioloških zmožnosti
  • treniranosti organizma
Regeneracija ni direktno odvisna od starosti ampak bolj od  biološke zmožnosti in treniranosti organizma (tega kakšen mladenič/nka ste pri svojih letih). V kolikor ima telo težave (bolezni, ali je pretrenirano) se regeneracija podaljšuje.
Se pravi z vnosom pravih hranil po vadbi zelo pomebno prispevamo k hitrejši oz takojšnji regeneraciji.
Po intenzivnem treningu, tekmi je vaše telo “na višjih obratih”. Hitrost absorbcije je velika. Zato je pomembno, da takoj oz. najkasneje 20-30minutah zaužijete elektrolite (če je bila aktivnost daljša) kadar ste se potili zelo je to zelo pomembno, ogljikove hidrate (OH) in nekaj beljakovin (BELJ).
REGENERACIJSKA PIJAČA NAJ VSEBUJE: primerno količino sladkorjev v več oblikah (hitro do počasi topnih oblikah), elektrolite in nekaj beljakovin. Najboljše razmerje med OH in BELJ za optimalno regeneracijo je 4:1. Torej pitje regeneracijskih napitkov (recovery drinkov) je pomebno po vadbah saj zelo pripomore, da se telo opomorete po treningu čimprej. S tem se izgonete tudi velikemu padcu sladkorja, ki se zgodi v cca 60- 90 minutah po vadbi, kar ima za posledico prevelik apetit in prevelik obrok po treningu. Zato je zaužitje tekočin z OH  z elektroliti najbolj pomebna stvar po treningu. Seveda pa so pomebne tudi BELJ saj z njimi takoj lahko začne telo s procesom obnove.
Po naših treningih potrebujemo cca 20- 30 minut da se raztegnemo in če štejemo še vožnjo domov in tuširanje jemo nekje 90 minutah po treningu. To pa je prepozno.
Postwood – regeneracijska pijača z OH, vitamini in minerali, brez beljakovin. Primerna za regeneracijo po dolgih tekih in tempo tekih. Ko smo izčrpani.

 

 

MAXI MASS – regeneracijska pijača po treningih, kjer smo trenirali moč ali tekli v nadhitrosti (hitrejši teki kot je vaš 10km ali polmaratonski tempo)
 
Dobra in zelo priročen prigrizek pa premestitev “OKNA”, ki se pojavi nekje po 20 minutah po vadbi je tudi beljakovinska ploščica. Treba jo je le nabaviti in imeti s seboj v torbi in jo uporabiti takrat, ko ste npr pozabili na napitek ali se vam je mudilo.
Zelo priporočam. Zelo dobrega okusa in s pravim razmerjem.
Visoko beljakovinska ploščica – razmerje 1:1
Po treningih so zelo primerni tudi smoothiji. Vendar niso tako priročni kot regeneracijski napitki, saj se priporoča samo sveže pripravljene smoothije. Pri izdelavi smoothijev pogosto pri pripravi in do zaužitja preteče preveč časa, saj moramo biti doma in tudi čas priprave je daljši in ni tako priročen, kot napitek, katerega le zmešamo z vodo ali z mlekom.  Problem pa je tudi imeti doma vedno na zalogi dovolj sadja, ujeti prave kombinacije, dodajati proteine, aminokisline in ostale dodatke, katere regeneracijski napitki že vsebujejo.